Plafondoplossingen met gipsplaten

plafond
gipsplaat

Systeemplafonds en plafondbekledingen vormen een moderne oplossing voor diverse eisen en toepassingen in de droogbouw.

Een plafond is veel meer dan zomaar een afbakening van een ruimte. Dankzij de talrijke mogelijkheden qua design kan elk plafond een aparte look krijgen, bijvoorbeeld met lichtelementen. De speciale, zeer doordachte constructies dragen bij tot een goede ruimteakoestiek of een optimale brandwerendheid (tot klasse F120). Maar ook aan andere vereisten, zoals akoestiek of bescherming tegen vocht of geluid, kan worden tegemoetgekomen. Installaties en buizen kunnen weggestopt worden in de holle ruimte tussen het isolatiemateriaal en het dak. Indien nodig kunnen ze ook gemakkelijk onder een gipsplafond geplaatst worden.

Voordelen van gipsplafonds

 • Vlot aan te passen aan verschillende bouwvereisten, voornamelijk inzake brandwerendheid
 • Door de lichte constructies worden weinig eisen op het vlak van statica gesteld
 • Snelle en veilige montage
 • Lage kosten voor renovatie, herbouw en nieuwbouw
 • Gemakkelijk te verwijderen en te vervangen
 • Veelzijdige ontwerpmogelijkheden, bijvoorbeeld met lichtelementen of gebogen vormen
 • Buizen kunnen gemakkelijk verborgen worden in de holle ruimte
 • Ook beschikbaar als zwevend plafond met overspanningen tot 5 meter

Systeemplafond gipsplat Siniat

Onderdelen van een gipsplafond

Systeemplafond gipsplat Siniat

 • Bevestigingselementen: bijvoorbeeld pluggen en schroeven. Ze verbinden de hanger of het plafondmateriaal rechtstreeks met het dragende deel.
 • Hangers: bijvoorbeeld Nonius-hangers of quick-release hangers (niet nodig voor zwevende plafonds). De ophangsystemen verbinden de bevestigingselementen met de draagconstructie bij verlaagde plafonds. Het draagvermogen (categorie 1 tot 3) moet steeds gekozen worden volgens de respectievelijke draagvereisten.
 • Draagconstructie: met metalen profielen en/of houten latten. Bij zwevende plafonds worden enkel de UW-profielen rechtstreeks in de zijmuren verankerd, en worden de CW-profielen erin geplaatst.
 • Verbindingselementen: bijvoorbeeld kruisverbinders of dwarsverbinders. Er moet ook rekening gehouden worden met de drie categorieën van draagvermogen.
 • Gipsplaten: in één of meer lagen. Het gebruikte plaatmateriaal is bepalend voor heel wat eigenschappen van het gipsplafond, zoals brandwerendheid, geluidsisolatie, vochtbescherming, enz.

Daarnaast bieden wij samengestelde producten aan, alsook – indien nodig – isolatiemateriaal en verstevigingstrips (accessoire beschikbaar als supplement bij de systemen van Siniat).

Voordeel van gipsplafonds: alles past perfect bij elkaar

Of u nu een verlaagd plafond, een zelfdragend plafond of een plafondbekleding wenst, al dan niet met brandbeveiliging, Siniat levert u alle onderdelen die u nodig hebt om het gipsplafond te plaatsen. Alle materialen worden afgestemd op uw eisen en wensen, en passen perfect bij elkaar.

U kiest uit een aantal vulmaterialen, profielen, schroeven en andere accessoires voor uw plafond.

TOEPASSINGEN VAN GIPSPLAFONDS

Gipsplafonds worden niet enkel voor verbouwingen, renovaties en herbouw gebruikt. Ook in nieuwbouw bieden onze systemen een ideale oplossing voor de moderne bouwvoorschriften. We maken ook creatieve en unieke designplafonds met speciale technieken en vormen.

SOORTEN GIPSPLAFONDS

Met gipsplaten zijn twee soorten plafonds mogelijk: lichtgewicht plafondbekledingen en verlaagde plafonds. Een speciale constructie is het zwevend plafond dat niet aan het ruwe plafond bevestigd moet worden.

Plafondbekleding

De metalen of houten onderstructuur voor de gipsplaten wordt rechtstreeks op het ruwe plafond gemonteerd. Daardoor ontstaat een ondiepe holle ruimte. Met een gipsplafond kan een goede brandwerendheid gegarandeerd worden. Een klasse tot F90-A is bijvoorbeeld mogelijk met een zelfdragend plafond SD52 in het aanbod van Siniat met twee lagen gipsplaten.

Verlaagd plafond

Bij verlaagde plafonds is de houten of metalen plafondconstructie via een hanger verbonden aan het ruwe plafond of aan de dakbalken. Daardoor kan de hoogte van de ruimte bepaald worden en kunnen oneffenheden in het plafond verholpen worden. In de holle ruimte die ontstaat, kunnen diverse installaties weggewerkt worden. Door daar extra isolatiemateriaal te plaatsen, kunnen betere thermische of akoestische prestaties behaald worden.

Afhankelijk van de vereisten zijn verlaagde plafondsystemen met een brandwerendheidsklasse van F30 tot F120 mogelijk.

Vrijstaande systemen

Een zwevend plafond is niet verbonden met de constructie erboven. De onderstructuur wordt enkel aan de zijmuren vastgemaakt. Voor de onderstructuur worden altijd metalen profielen gebruikt, aangezien die lichter zijn dan houten constructies. Dit type plafond is praktisch wanneer er een uitzonderlijk groot hoogteverschil is of – zoals vaak het geval is bij verbouwingen – indien de dakspanten niet gebruikt kunnen worden.

Vrijstaande onderlagen zijn mogelijk tot klasse F90 met de systemen van Siniat.

SINIAT SYSTEMEN

Welke wensen u ook hebt qua brandbeveiliging, geluidsisolatie en belastingsgraad, u vindt het perfecte systeem bij Siniat. Ons ruime aanbod voldoet ook aan vele andere voorschriften zoals bescherming tegen lawaai of condensvorming.

De gipsplaten en accessoires van het droogbouwsysteem van Siniat zijn perfect op elkaar afgestemd en werden met brandproeven getest. U kunt de andere onderdelen zelf samenstellen of u kunt alle elementen voor uw gipsplafond verkrijgen bij één enkele bron, dankzij ons complete systeem. Waar u ook voor kiest, de producten van Siniat garanderen altijd een veilig ontwerp. We kunnen ook speciale oplossingen produceren die voldoen aan uw specifieke wensen.

Het volledige aanbod van plafondsystemen van Siniat vindt u hier.

Systemen voor plafonds en verlaagde plafonds

Bij Siniat vindt u het systeem voor uw plafond of verlaagd plafond dat precies voldoet aan uw vereisten. In ons aanbod vindt u ongetwijfeld de juiste oplossing voor zowel types I, II en III als voor plafonds met houten balken.

Dankzij ons ruime aanbod van plaattypes komen we tegemoet aan de verschillende voorschriften voor brandwerendheid (tot klasse F120), geluidsisolatie en akoestiek, oppervlaktekwaliteit en zoveel meer.

Plafondsystemen voor zwevende plafonds

Een vrijstaand plafond heeft meestal twee kenmerken: een betrouwbare brandwerendheid en een goede stabiliteit, zelfs bij een grote overspanning. De plafondsystemen van Siniat voor zwevende plafonds zijn een perfecte oplossing wanneer hoge eisen gesteld worden.

Ook beschikbaar voor toepassingen zonder vuurbelasting, alsook voor brandreactieklassen tot F90.

Bekledingssystemen met WAB

Onze specialist voor vochtige en natte ruimtes houdt ook als bekledingssysteem alles droog. Dankzij de diverse uitmuntende eigenschappen van dit niet-geweven glasvezelpaneel is het WAB bekledingssysteem ook perfect als akoestische en brandveilige plafondoplossing.

Ook in buitenruimtes die niet blootgesteld worden aan de weersomstandigheden kan WAB gebruikt worden voor onderlagen en plafondafwerking.

Alle informatie over de bekledingssystemen van Siniat met WAB kan geraadpleegd worden in onze technische folder SDH50-54.

Bekledingssystemen met Hydropanel

Een dak bekleed met Hydropanel cementvezelplaten van Siniat is niet louter vochtwerend. Deze bekledingssystemen zijn ook zeer impactbestendig. Daarom kan het geen kwaad dat een bal in een sportzaal per ongeluk hard tegen het plafond terechtkomt. Hydropanel bekledingssystemen zijn bovendien uiterst geschikt voor buitenruimtes die niet rechtstreeks blootgesteld worden aan de weersomstandigheden.

Alle informatie over de bekledingssystemen van Siniat met Hydropanel kan geraadpleegd worden in onze technische folder SDZ50.