Ga naar:

WAT IS EEN GIPSPLAAT?

Een gipsplaat is een plaat gemaakt van calciumsulfaatdihydraat (gips) die tussen een boven- en onderlaag gedrukt wordt. Gipsplaten worden gebruikt om scheidingswanden en plafonds te maken. Gipsplaten zijn populair als sneller alternatief voor het traditionele latwerk met plaaster.

Aannemers en ontwerpers gebruiken gipsplaten om te voldoen aan bouwvoorschriften inzake brandbeveiliging, geluidsisolatie en thermisch rendement. Er bestaan ook gipsplaten voor badkamers en zelfs zwembaden, die speciaal ontworpen zijn om condensatie en schade in erg vochtige plaatsen te reduceren en te vermijden.

OVER GIPSPLATEN

Wanneer wordt een gipsplaat gebruikt?

Gipsplaten worden vooral gebruikt om scheidingswanden en plafonds te maken in allerlei gebouwen: van ziekenhuizen tot privéwoningen. Nieuwe, meer innoverende gipsplaten kunnen ook buitenshuis gebruikt worden als bekledingsmateriaal.

Waarom wordt een gipsplaat gebruikt?

Gipskartonplaten bieden veel voordelen. Ze zorgen ten eerste voor een gladde afwerking. Bovendien is het een licht materiaal, waardoor een gipswand of gipsplafond snel en gemakkelijk te plaatsen is. Het kan ook gebruikt worden om een speciaal effect, zoals een gebogen muur, te verkrijgen. Tenslotte is het een simpele oplossing om te voldoen aan bouwvoorschriften inzake brand, geluid, vocht en thermisch rendement

SOORTEN GIPSPLATEN

Welke soorten gipsplaten zijn er?

Gipsplaten en gipsvezelplaten kunnen in de volgende hoofdcategorieën ingedeeld worden, gebaseerd op prestaties:

 

GIPSPLAAT - INSTRUCTIES

Hoe gipsplaten plaatsen?

Gipsplaten moeten op een metalen of houten frame gemonteerd worden. Siniat raadt het gebruik van metalen profielen aan.

Hoe kan ik met gipsplaten voldoen aan Klasse B van de brandvoorschriften?

Gips is van nature brandbestendig, en het water van het gips komt langzaam vrij tijdens een brand. Dit water regelt de temperatuur en zorgt ervoor dat uw bouwproject gemaakt van gipsplaten, langdurig bestand blijft tegen brand. De wanden en plafonds van Siniat zijn 30, 60, 90 en 120 minuten brandwerend.

Hoe kan ik met gipsplaten voldoen aan Klasse L van de bouwvoorschriften?

Nieuwbouw of renovatie moet voldoen aan Klasse L van de bouwvoorschriften. Dit betekent dat de bouwconstructie moet voldoen aan specifieke thermische U-waarden; dit kan door gebruik van een combinatie van gipsplaatproducten van Siniat en droogbouwsystemen. De waarden zijn afhankelijk van diverse factoren zoals oorspronkelijke muurconstructie, ruimte en prijs.

GIPSPLATEN EN DUURZAAMHEID

Zijn gipsplaten milieuvriendelijk? 

Gipsplaten zijn 100% recycleerbaar; afval moet dus niet naar het containerpark gebracht worden. De gipsplaten van Siniat zijn voorzien van een BES6001-certificaat met de vermelding ‘Uitmuntend’ voor verantwoordelijk aangekochte materialen.