Campaign visual Resistex

Een innovatieve inbraakwerende gipsplaat, die ook brandwerend is: dat is de nieuwe Resistex gipsplaat van Etex, onder het merk Siniat. Een metalstudwand met dubbele beplating aan weerszijden voldoet aan weerstandsklasse 2. Ideaal voor toepassing in wanden tussen bijvoorbeeld woon- of kantoorruimten en aangrenzende gemeenschappelijke ruimten.

Deuren, ramen, kozijnen en vergelijkbare constructieonderdelen van woningen moeten, wanneer zij bereikbaar zijn voor inbrekers, inbraakwerend zijn. Het Bouwbesluit eist minimaal weerstandsklasse 2, bepaald volgens NEN 5096. Bij deze weerstandsklasse heeft een gelegenheidsinbreker met gebruikelijk gereedschap in het algemeen ten minste 3 minuten nodig om in de woning in te breken. De eisen gelden ook voor constructieonderdelen in een scheidingswand tussen bijvoorbeeld een woning en een aangrenzende gebruiksfunctie of aangrenzende gemeenschappelijke ruimte. Maar de eis kan natuurlijk ook gesteld worden aan bijvoorbeeld ruimten in kantoorgebouwen, banken, scholen en ziekenhuizen, die aan een gemeenschappelijke ruimte grenzen.

INNOVATIEVE PLAAT

Twan Verstralen, Technical Sales Engineer van Siniat, merkt op: “Bij nieuwbouw worden nog regelmatig lichte steenachtige materialen voor scheidingsconstructies gebruikt, zoals cellenbeton en gipsblokken. Dat zijn prima materialen, maar een inbreker kan hier met het juiste gereedschap snel een gat in maken. Omdat metalstudwanden met de standaard gipsplaten ook niet bestand zijn tegen dat geweld, heeft Siniat een innovatieve plaat ontwikkeld die inbraakwerend is en voldoet aan de brandwerende en akoestische eisen van woningscheidende wanden volgens Bouwbesluit.”

Naast de gebruikelijke inbraakwerendheid van hang- en sluitwerk, deuren en ramen in een wand is het ook wenselijk om de opbouw van de constructieonderdelen van de gehele scheidingswand in het ontwerp mee te nemen. Dat betreft dan de wanden die de scheiding vormen met bijvoorbeeld een aangrenzende gebruikersfunctie of gemeenschappelijke ruimte. Denk aan wanden bij praktijk- of kantoorruimten en garages. Of wanden bij woningen in een woongebouw die de scheiding vormen met portieken, galerijen en corridors (centrale gangzones). Het preventief samenstellen van de scheidingswand naar de gestelde norm, levert een grote bijdrage aan het sociale veiligheidsgevoel.

SYSTEEMOPBOUW

“Het geheim van de stootvastheid van Resistex gipsplaat is het zeer hoge gehalte aan glasvezels in de kern van de plaat”, zegt Davy Vennekens, Technical First Line Manager van Siniat. “De plaat heeft ook een verhoogde densiteit van 900 kg/m³. De dikte is 12,5 mm. Uiteraard zijn de inbraakwerendheid en brandwerendheid van een wand ook afhankelijk van de systeemopbouw.” De wand is getest met C50, C75 of C100 metalstud profielen en aan weerszijden een dubbele beplating. “Deze wand haalt weerstandsklasse 2 en een brandwerendheid van 60 minuten. Dat zijn zeer goede eigenschappen voor een scheidingswand. Overigens gelden deze eigenschappen ook voor een woningscheidende wand met een gescheiden opbouw van bijvoorbeeld tweemaal C75 metalstudprofielen en dubbele beplating. Een dergelijke wand zorgt tevens voor een goede geluidsisolatie.”

Example of a Resistex system

EIGENSCHAPPEN

De verwerking van de plaat is volgens Product Manager Siniat, Toon Plompen, vergelijkbaar met gewone gipsplaten: “Je kunt de platen gewoon snijden, schroeven en vullen, zoals je gewend bent. De platen hebben ook een afgeschuinde zijkant. Beschikbare afmetingen zijn 1200 x 2000 mm en 1200 x 3000 mm.” De glasvezelversterkte gipsplaat valt in brandreactieklasse A2-s1, d0 volgens NEN EN 13501-1. Dat staat voor ‘praktisch onbrandbaar, geringe rookproductie en geen productie van brandende delen’. Deze gipsplaat is ook in natte ruimten te gebruiken. De wateropname van de plaat valt namelijk onder klasse H2. Dat staat voor een wateropname ≤10%, volgens NEN EN 520+A1: 2009. “Voordeel van de hoge stootvastheid is ook dat in verkeersruimten de kans op schade door passerend verkeer en/of vandalisme gering is. En de plaat is ook nog akoestisch geoptimaliseerd, wat resulteert in een hogere geluidsisolatie”, aldus Plompen. De heren besluiten met de conclusie dat de nieuwe Resistex gipsplaat van Siniat vooral een multifunctionele plaat is met zeer goede eigenschappen op het gebied van inbraakwerendheid, brandwerendheid, vochtopname en akoestiek. En nou wil iedereen natuurlijk weten of de plaat niet heel duur is. “De meerkosten zijn gering, wanneer je kijkt naar de eigenschappen. Inbraakwerende systemen hebben vaak een dunne metaalplaat tussen de gipsplaten, waardoor de plaatsing arbeidsintensief is. Dat kost dan meer tijd. Daarnaast wordt recycling lastiger, hetgeen bij deze plaat geen probleem is. Er zitten alleen heel veel glasvezels in, maar die kun je ook gewoon weer gebruiken.”

©ING. FRANK DE GROOT

Innovatieve, slimme en efficiënte oplossingen

Geteste & gecertificeerde oplossingen

Wereldwijd beschikbaar