LaDura Standaard vs. LaDura Premium
La Dura Standaard en La Dura Premium zijn twee verschillende gipsplaten van Siniat en zijn u wellicht bekend. Het zijn beide gipsplaten die ideaal zijn wanneer een verhoogde stootvastheid, stabiliteit, vochtwerendheid, brandwerendheid (brandreactieklasse A2) en geluidsisolatie gevraagd worden. Vanwege deze eigenschappen wordt LaDura vooral toegepast in ziekenhuizen, scholen, bioscopen, studentenkoten en vergelijkbare locaties die bestemd zijn voor intensief gebruik. Er zijn veel gelijkenissen tussen de platen, maar ook enkele belangrijke verschillen. Wat deze juist zijn, leggen we hieronder uit.
LaDura Standaard
LaDura Standaard bestaat uit een geïmpregneerde, verzwaarde en met glasvezels versterkte gipskern. LaDura Standaard heeft waterabsorptieklasse H2. Deze classificering wordt gegeven aan geïmpregneerde gipsplaten met een vertraagde wateropname. Bij H2 spreken we van een vochtopname van ≤ 10%.
LaDura Standaard is hoofdzakelijk bestemd voor wanden en voorzetwanden waarvoor een hogere stootvastheid vereist is. Ze is geschikt voor nieuwbouw en renovatie. Een van de pluspunten van deze plaat is dat u nog steeds met 0,6 mm staalprofielen kunt werken in combinatie met de speciale LaDura schroef.
LaDura standaard is bekleed met een wit karton en heeft een dikte van 12,5 mm. Ze is beschikbaar met 2 of 4 afgeschuinde kanten. De plaat is geclassificeerd als DFH2IR volgens NEN EN 520 en heeft brandreactieklasse A2-s1,d0 volgens NEN EN 13501-1.
LaDura Premium
Zoals de naam het zelf al doet vermoeden scoort de LaDura Premium net iets beter op bepaalde vlakken. De plaat bestaat uit een geïmpregneerde, verzwaarde en met hout- en glasvezels versterkte kern. LaDura Pemium is geschikt voor wanden en plafonds die moeten voldoen aan een verhoogde stootvastheid of uitrekwaarde.
Daar waar LaDura Standaard voldoet aan waterabsorptieklasse H2, voldoet LaDura Premium aan H1. Dit wil zeggen dat de plaat slecht 5% vocht opneemt. Bovendien kan aan de LaDura Premium plaat een iets hoger gewicht gehangen worden door de combinatie met hout- en glasvezels.
LaDura Premium wordt frequent gebruikt in vochtige ruimtes die moeten voldoen aan een bepaalde brandweestand en/of eisen op vlak van akoetische isolatie. Daarnaast is de plaat ook uitermate geschikt als stabiele ondergrond voor tegelwerk en wordt ze gebruikt als afwerkingsplaat voor de binnenzijde van het binnenspouwblad in hout- en staalskeletbouw. Ideaal om een lichte, economische niet-dragende scheidingswand mee te bouwen als gelijkwaardig alternatief voor zwaar massief metselwerk met als extra dat u de bekabeling kan wegwerken in de spouw zonder dat er sleuven dienen gemaakt te worden.
Als we naar de verwerking van de LaDura Premium kijken, verloopt deze hetzelfde zoals bij een standaard gipsplaat. Zo kunnen er standaard profielen gebruikt worden en hanteren we het score en snap principe. De plaat kan zowel geniet, genageld als geschroefd worden (met de specifieke LaDura schroef). LaDura Premium is bekleed met een ivoorkleurig karton en is beschikbaar in een dikte van 12,5 mm en 15mm. Dit met volle kant of met 2 of 4 afgeschuinde boorden. Ze is getest volgens Type DFH1IR volgens NEN EN 520 - brandreactieklasse A2-s1,d0 volgens NEN EN 13501-1.
Wanneer gebruiken we welke plaat?
Beide platen worden zowel in houtskeletbouw als metalstudbouw gebruikt, maar LaDura Premium wordt eerder aangeraden bij gebruik met houtskeletbouw (85%). Dit komt omdat de plaat bijdraagt tot de schrankingsweerstand en ze een ETA heeft. Ze telt dus mee als bouwelement in je constructie. Aangezien de plaat H1 geclassificeerd is, is ze ook tijdens het bouwproces beter tegen bestand tegen buitenomstandigheden en vocht. Ook bij hogere wanden en wanden met een hogere akoestische eis heeft Ladura Premium een hogere toegevoegde waarde. LaDura Standaard wordt dan weer eerder aangeraden bij gebruik in de metalstudbouw.