Welke vochtwerende gipsplaat kiezen? Ontdek de 3 types

Welke vochtwerende gipsplaat kiezen? Ontdek de 3 types

Welke vochtwerende gipsplaat heb je nodig? Ontdek de 3 types

De ene vochtige ruimte is de andere niet, en daarom bieden we bij Siniat verschillende soorten vochtwerende gipsplaten aan. Afhankelijk van de toepassing en vochtwerende eisen, gebruik je de plaat die het beste bij je project past. Van standaard vochtwerende gipsplaat tot de meest extreme vochtwerende plaat, je vindt het bij Siniat. Ontdek in ons overzicht welke plaat geknipt is voor jouw project.

Welke vochtwerende gipsplaat kiezen? Ontdek de 3 types

Hydro (H2) - Standaard vochtwerende gipsplaat

Wil je een ruimte met geringe blootstelling aan vocht afwerken? Of ben je op zoek naar een betrouwbare plaat voor een badkamer? Dan is Hydro (H2) precies wat je zoekt: een standaard vochtwerende gipsplaat voor gebruik in vochtige ruimtes, en favoriet bij badkamerrenovaties. Geschikt voor zowel wand- als plafondsystemen bij nieuwbouw en renovatieprojecten, vooral in residentiële badkamers en andere ruimtes met matige vochtigheid. De Hydro (H2) vochtwerende gipsplaat bestaat uit een geïmpregneerde gipskern voor een vertraagde vochtopname en is bekleed met groen karton. Deze gipsplaat is verkrijgbaar in verschillende diktes, lengtes en kantvormen, precies op maat van jouw noden.

Toepassingen en Voordelen

Toepassingen

 • Badkamerrenovaties
 • Nieuwbouw en renovatie
 • Ruimtes met geringe blootstelling aan vocht (niet voor spatzones bij douche of bad)

Voordelen

 • Eenvoudig te plaatsen
 • Snel en perfect af te werken - beschikbaar met 4-AK
 • Type H2
Vocht-en schimmelwerende gipsplaat wAB met afgeschuinde kanten van Siniat

WAB - Laag tot extreem vocht- en schimmelwerende gipsplaat

Voor toepassingen met een hogere vochtigheid, is WAB (Wet Area Board) de oplossing. Het is de specifieke vocht- en schimmelwerende gipsplaat voor ruimtes met een lage tot extreme blootstelling aan luchtvochtigheid, zoals badkamers en natte ruimtes in de woningbouw, maar ook zwembaden, industriële keukens, openbare doucheruimtes en andere commerciële toepassingen. WAB biedt een hoge weerstand tegen water, schimmel en zwam. Daarnaast presteert de vocht- en schimmelwerende gipsplaat ook als plafond- en wandsysteem uitstekend op het gebied van brandwerendheid, geluidsisolatie en stootvastheid. Overdekte buitenplafonds zijn ook perfect af te werken met WAB vochtwerende gipsplaten. Op dat vlak maken we bij Siniat echt het verschil in vergelijking met andere spelers op de markt. We ontwikkelden een compleet systeem met specifieke WAB schroeven, WAB wapeningsband en WAB voegmiddel dat bestendig is tegen vocht. Een meerwaarde is de unieke waterbestendige en schimmelwerende gipssamenstelling en het speciaal ontwikkelde, waterafstotende glasvlies. Buitenplafonds strak en waterwerend afwerken was nog nooit zo eenvoudig.

WAB Toepassingen en Voordelen

Toepassingen

 • WAB binnen
  Scheidingswanden, voorzetwanden en plafonds in industriële grootkeukens, ter hoogte van bad of douche zonder waterdicht vlies, collectieve en individuele douches, openbare sanitaire ruimtes, (inpandige) zwembaden, labo’s, productiehallen in voedselindustrie, …
 • WAB buiten
  Beschutte plafonds van portieken, luifels, binnenplaatsen, balkons, carports, …

Voordelen

 • Kan direct worden betegeld en geschilderd in combinatie met een sealer
 • Beschut buitenplafond met glad oppervlak is makkelijk te realiseren
 • Zeer hoge weerstand tegen wind, vocht en temperatuurschommelingen bij buitengebruik
 • Hoge stootvastheid
 • Met het juiste systeem zijn brandwerendheden van 60 minuten en een geluidsisolatiewaarde van >52dB mogelijk
Spouwplaat voor wind-en regendichting Weather Defence met volle kanten van Siniat

Weather Defence - extreem vochtwerende gipsplaat

Voor buitenprojecten is er Weather Defence, de krachtigste plaat in het segment van vochtwerende gipsplaten. Of je nu werkt aan gevelbekleding met hout, vezelcement, of gevelsteen, de Weather Defence gipsplaten bieden maximale en duurzame bescherming tegen vocht. Het maakt Weather Defence tot de perfecte gevelschil voor lichtgewicht constructies in hout- en staalskelet met het oog op het realiseren van brandveilige gevels. De Weather Defence gipsplaat is samengesteld uit hoogwaardige materialen die bestand zijn tegen vocht, regen en schimmel. Deze externe spouwplaat bestaat uit een sterk gehydrofobeerde gipsplaat, versterkt met glasvezel. De hydrofobe buitenlagen zijn stevig aan de innovatieve kern gebonden en opgebouwd uit een mengsel van anorganische en organische vezels, geïmpregneerd met een specifieke coating. En nog een meerwaarde: door het gebruik van een spouwplaat verhoog je de akoestische weerstand tegen geluid van buiten, zoals verkeerslawaai.

Toepassingen en Voordelen

Toepassingen

 • Wind- en regendichting van geventileerde en niet-geventileerde houten staalskeletconstructies
 • Voor toepassingen aan de buitenzijde van het binnenspouwblad
 • Brandbescherming van achterliggende elementen en isolatie dankzij K2 10/30

Voordelen

 • Blootstelling tot 12 maanden – kan tijdens de installatie tot 1 jaar worden blootgesteld alvorens de gevelbekleding wordt aangebracht
 • Krachtige vochtbarrière – langere levensduur dankzij de geavanceerde vochtwerende formule
 • Hygrothermische, dimensionele stabiliteit – verzekert een goede lucht- en waterdichtheid
 • Geen wind en regendicht membraan meer nodig – beperking van de projectkosten
 • Brandveiligheid – uitstekend brandgedrag met brandreactieklasse A1

Standaard tot extreem: je vindt je vochtwerende gipsplaten bij Siniat. Ze bieden bescherming tegen potentiële schade, zorgen voor een gezonder binnenklimaat en garanderen een snelle en eenvoudige plaatsing.

Innovatieve, slimme en efficiënte oplossingen

Geteste & gecertificeerde oplossingen

Wereldwijd beschikbaar