Heldentoren Knokke (België) – nieuwbouwproject

Heldentoren Knokke (België) – nieuwbouwproject

LaDura Premium en Standaard gipsplaat: heldhaftige combinatie in de Heldentoren

De Heldentoren: uitmuntend in luxe, kwaliteit en uitstraling. Ontdek hoe ook Siniat een heldenrol speelt.

Projectdetails

Gebouwen: residentieel – commercieel

Aannemer: Salt en dvlp.                                            

Locatie: Knokke-Heist

Land: België

Projectomschrijving

De Heldentoren is een nieuw architectonisch baken in de skyline van Knokke-Heist. Een hoogwaardig en luxueus gebouw, met ongeëvenaarde uitzichten.

Voor dit project was er behoefte aan een lichte scheidingswand die consolelasten kan dragen en ook brandwerend is. Een andere leverancier van gipsplaten had al een voorstel gedaan, maar met de opmerking dat het toepassen van gewichten op deze wanden op risico van de klant zou zijn. En zo kwam de vraag bij Siniat terecht. Wij leggen de (console)last bij onze vezelversterkte gipsplaten, en niet bij de klant.

Combinatie LaDura Premium en Standaard harde gipsplaten

Een lichte scheidingswand is standaard opgebouwd uit een frame van metalen profielen en aan beide zijden een standaard gipsplaat. In de spouw bevindt zich glaswolisolatie voor de akoestiek. Zo’n lichte scheidingswand kan beperkte consolelasten dragen, maar niet bij brand. En dat was precies wat de klant verlangde.

Ons team van experts ging daarom op zoek naar de ultieme combinatie van harde gipsplaten binnen het Siniat-assortiment en kwam tot een winnende combinatie van twee gipsplaten:

  • Standaard gipsplaat: voor algemene toepassingen in lichte, niet-dragende wand- en plafondsystemen. Deze gipsplaat heeft dezelfde brandreactieklasse: A2-s1.
  • LaDura Premium: een vezelversterkte harde gipsplaat met grotere impact- en trekweerstand én betere stootvastheid en vochtwering dan een standaard gipskartonplaat. Omdat ze zwaarder is, zorgt ze ook voor een betere akoestiek.
    Deze stootvaste vezelversterkte gipsplaat is geschikt voor dragende wanden. Brandreactieklasse A2-s1, wat betekent dat deze stootvaste gipsplaat praktisch onbrandbaar is en nauwelijks rook produceert bij blootstelling aan brand.

De combinatie van deze twee harde gipsplaten zorgt voor een betaalbare, robuuste, lichte scheidingswand met een brandweerstand van 1 uur. Bijkomend voordeel: deze plaatcombinatie heeft sterke akoestische prestaties… Rw 60 dB met profielen van 75mm!

De (brand)proef op de som

Alvorens deze opstelling van gipsplaten aan de klant voor te stellen, onderwierpen we onze eigen producten aan de nodige testing bij Warrington Fire, wereldwijd leider in brandbeveiliging en certificering:

  1. We creëerden een proefopstelling waarbij de wand als volgt werd opgebouwd: een profiel van 50 mm breed, een Standaard gipsplaat in combinatie met een LaDura Premium stootvaste gipsplaat. Die opstelling werd aan de achterzijde van de wand herhaald, met glaswolisolatie in de spouw. De wand zonder belasting werd eerst aan een brandproef onderworpen, voordat de belasting werd toegevoegd.
  2. Op het zwakste punt, in het midden van de wand, werd bijkomende belasting aangebracht – in het plaatmateriaal vastgemaakt door middel van metalen pluggen.
  3. Het totaalgewicht: 260 kilogram. Meer dan voldoende voor een zwevende dressoirkast of badkamerconsole.
  4. Deze test deden we twee keer: een keer met de belasting aan de koude zijde (de niet aan brand blootgestelde zijde) en een keer met het gewicht aan de warme zijde (brandzijde).

Beide testen slaagden met glans, waardoor we nu ook de classificatie EI 60 kregen voor dit type opstelling van lichte scheidingswanden. Deze classificatie betekent dat de lichte scheidingswand een uur brandwerendheid heeft, zelfs met consolebelasting.

Brandwerendheid EI 60

Dankzij deze brandproef heeft Siniat als eerste en enige op de markt een rapport en classificatie EI 60 voor lichte scheidingswanden met consolelast in handen. De specifieke vraag van deze klant zal in de toekomst nog meer aannemers en projectontwikkelaars helpen.

 

Innovatieve, slimme en efficiënte oplossingen

Geteste & gecertificeerde oplossingen

Wereldwijd beschikbaar